QUERKY

Foto’s team Nomad

Update!

String could not be parsed as XML

Road to the Quechua People

Quechua People zijn de bewoners van Zuid-Amerika die de Quechua taal spreken en vanaf vandaag symbool zijn van ons Groot Avontuur of onze hatun puriy.

Op het moment dat alles om je heen vaste patronen begint aan te nemen en de tijd uit je handen lijkt te glippen, is het tijd voor een nieuw avontuur. De job beperkt de mogelijkheden enigszins maar RVA en ik zetten alles op alles en regelen drie maanden vrijaf. November 2016 nemen we het vliegtuig richting Quito.

Vanuit Quito vertrekken we voor mijn nummer één: Galapagos.

 

 

 

 

Als ik mijn ogen toedoe, ben ik in Honoloeloe

Ik ben een rasechte Gentse. Met de Franse R incluis.
Toen ik voor mijn werk naar Mechelen moest pendelen, was ik even het Noorden kwijt. Mechelen stond op dat moment niet bekend als het middelpunt van Vlaanderen als het op hotspots aankwam, integendeel… Langzaamaan komt daar verandering in. Ik ga dan ook tegen mijn natuur in en laat de eerste FoodSpot van Querky in Mechelen lokaliseren.

Hou je van rechttoe-rechtaan healthy food in een leuke setting, dan is een bezoek aan Honoloeloe niet je laatste. Dat kan ik beloven. Het moutbrood met boerenkool, hummus en kweepeergelei wordt geserveerd met een klein maar heerlijk quinoaslaatje. De homemade limonade is een aanrader (als je van gember houdt!).

Homemade Limonade

Zelfs het servies waarin alles op tafel komt, valt in de smaak. De gastvrouw stelt ons voor aan de dame die dit zelf maakt en toevallig ook in Honoloeloe zit. De lunchpauze kan niet meer stuk.

Of het goed is voor je portemonnee kan ik niet beloven. Niet omdat het eten en drinken niet betaalbaar is, dat is het zeker. Wél omdat het interieur verzorgd wordt door Atelier Belge . Na mijn eerste bezoek overweeg ik sterk om dit (zeer betaalbare) ingenieus/modulair rek-systeem te installeren:

Loopholes by Atelier Belge

Allen daarheen!

Grote Markt 11

Mechelen

Let’s tadelakt!

Tadelakt082c2fb251b215c6fd5a94a7f28e48d10794bc218dad3056ceaaf24e52bdac45

‘Ik moet morgen naar de workshop tadelakt’

‘Tadelakt?!’

‘Ja euhm…’ en dan komt het.

Vertel ik het verhaal over de eeuwenoude Marokkaanse glanspleister om mijzelf te overtuigen of de ander, ik ben er nog niet uit. Want 1 ding staat vast na mijn spoedcursus tadelakt: eenvoudig is het niet.

Letterlijk betekent tadelakten het inwrijven van kalk met een polijststeen. Je wrijft niet één keer, je wrijft op elk stukje pleister minstens 14 keer. Twee keer met een taloch, één keer met een Japanse spaan, gevolgd door 5 rondjes met de droge polijststeen en 7 keer met de olijfolie. Enkel wanneer je deze stappen op het exact juiste moment uitvoert, heb je een geslaagd resultaat.

IMG_4350 IMG_4364 IMG_4324 IMG_4309

Dag 1. Het wordt al snel duidelijk dat iedereen de klus een beetje heeft onderschat (understatement). We willen allemaal hetzelfde: een mooi stuk badkamer tadelakt-doe-het-zelven met een beperkt budget en beperkte kennis. Die twee lijken al geen ideale combo. Gelukkig heeft de ecostore voorzien in een tadelakt-goeroe om ons de basis bij te brengen, Saskia. Door haar worden we stante pede ondergedompeld in de historiek en wetenschap van de pleister.

Na de theorie starten we meteen op buitenhoeken, binnenhoeken en geprepareerde muren. Iedereen begint enthousiast de repititieve bewegingen uit te voeren. Wanneer we moeten bepalen of de tadelakt klaar is voor de volgende fase, worden we wakker uit onze trance: hier wringt het schoentje. De tadelakt moet éxact nat EN droog genoeg zijn… En neen, dat is niet elke keer hetzelfde. Tadelakt reageert in elke kamer anders… Wacht je te lang, dan krijg je barsten of loopt de dichting niet goed – ben je te snel, dan riskeer je een stuk tadelakt van de muur te halen…

De reality check komt hard aan en na dag 1 begin ik te twijfelen over de haalbaarheid van mijn eigen project.

Dag 2. We zien het resultaat van het harde werk van dag 1 en al bij al mag het er wel zijn. Dankzij het arendsoog van Saskia zijn al onze probeersels redelijk goed geslaagd. Gelukkig zijn er ook een paar mislukt zodat we meteen weten wat we zeker NIET moeten doen. We mogen onze muren beginnen insmeren met de speciale olijfoliezeep en het werkt therapeutisch. Bijna iedereen van onze groep vindt de moed terug en maakt volop plannen en beloftes over het grote tadelakt-avontuur in hun eigen badkamer.

Ook ik maak mezelf en bij deze alle lezers de belofte om tegen januari 2015 onze badkamer de enige echte tadelakt make-over te geven.

TO BE CONTINUED